Πώς να διαλέξετε το ιδανικό μονόπετρο;

Βήματα, συμβουλές και χρήσιμες πληροφορίες ώστε να επιλέξετε το τέλειο μονόπετρο για το έτερον σας ήμισυ. Για την τέλεια πρόταση γάμου, το μονόπετρο δαχτυλίδι είναι το βασικό συστατικό που σκοπό έχει να εντυπωσιάσει κάθε γυναίκα, αλλά και να αποτελέσει ένα σύμβολο παντοτινής αγάπης.   

Για να καταλήξετε στο ιδανικό μονόπετρο υπάρχουν 3 στοιχεία που πρέπει να εξετάσετε:
η επιλογή της πέτρας
η επιλογή του μετάλλου
η επιλογή του δεσίματος

Επιλογή της πέτρας

Η επιλογή της πέτρας είναι το πρώτο βήμα για την επιλογή του μονόπετρου καθώς αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό του. Tα μονόπετρα με διαμάντι είναι η πιο συνήθης επιλογή για ένα δαχτυλίδι αρραβώνων.

Είναι γνωστό πως τα διαμάντια θεωρούνται οι ‘καλύτεροι φίλοι των γυναικών’, ενώ παράλληλα είναι μια κλασική επιλογή που αντέχει στο πέρασμα του χρόνου.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές για όσους επιθυμούν μια διαφορετική, λιγότερο δημοφιλή πέτρα.

μονόπετρα με Διαμάντι

Εάν επιλέξετε ένα μονόπετρο με διαμάντι θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στα 4C. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό ως προς τα 4 βασικά χαρακτηριστικά του διαμαντιού, καθώς αυτά θα καθορίσουν την ποιότητα αλλά και την τιμή του μονόπετρου που θα επιλέξετε.
Στην περίπτωση που επιθυμείτε μια διαφορετική πέτρα για το μονόπετρο δαχτυλίδι που θα επιλέξετε, οι επιλογές σας είναι πολλές και ως επί το πλείστον χρωματιστές.

μονόπετρο με Ρουμπίνι

Το βαθύ κόκκινο χρώμα του ρουμπινιού αποτελεί μια φλογερή επιλογή ως βασική πέτρα του μονόπετρου, ενώ παράλληλα συμβολίζει την απόλυτη αγάπη. Τα ρουμπίνια είναι ανθεκτικές πέτρες και εξαιρετικά σπάνιες, ειδικότερα όταν πρόκειται για βαθιά κόκκινες αποχρώσεις και χωρίς ψεγάδια.

μονόπετρο με Ζαφείρι

Είναι γεγονός πως το ζαφείρι θεωρείται η πέτρα των γαλαζοαίματων καθώς το βλέπουμε συχνά σε μονόπετρα δαχτυλίδια γυναικών βασιλικών οικογενειών. Το ζαφείρι είναι από τις πιο ανθεκτικές και σκληρές φυσικές πέτρες, ενώ έχει τη μοναδική ιδιότητα να αλλάζει απόχρωση ανάλογα με το φως αλλά και τη γωνία από την οποία το κοιτά κανείς. Αποτελεί μια εξαιρετική και σπάνια επιλογή για μονόπετρο δαχτυλίδι.

μονόπετρο με Σμαράγδι

Το πράσινο σμαραγδί είναι ίσως ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ιδιαίτερα χρώματα, ειδικά όταν πρόκειται για μονόπετρο δαχτυλίδι. Γνωστό και ως ‘πέτρα των βασιλιάδων’ αποτελεί εξαιρετική επιλογή ως κεντρική πέτρα για ένα δαχτυλίδι αρραβώνων. Αντίθετα με τα διαμάντια, τα ρουμπίνια και τα ζαφείρια, το σμαράγδι είναι πιο ευαίσθητη πέτρα και χρειάζεται συχνά φροντίδα και περιποίηση.

μονόπετρο με χρωματιστή πέτρα

Eάν επιθυμείτε μια κλασική πέτρα όπως τα διαμάντια αλλά θέλετε να δώσετε μια χρωματιστή νόταστο μονόπετρο δαχτυλίδι που θα αγοράσετε, έχετε την επιλογή ενός χρωματιστού διαμαντιού. Τα πιο γνωστά χρώματα είναι το ροζ, το κόκκινο, το κίτρινο ενώ πιο σπάνια το πράσινο, το μαύρο και το πορτοκαλί.

Επιλογή του σχήματος της πέτρας

Για να το θέσουμε απλά, τo σχήμα της πέτρας που θα επιλέξετε καθορίζει το αν θα ταιριάζει στο χέρι μιας γυναίκας ή όχι. Τα βασικότερα σχήματα κοπής μιας πέτρας είναι 7:
RoundPrincessEmeraldMarquiseOvalPear shapedCushion

Round Cut

Το στρογγυλό σχήμα (round cut) είναι το πιο δημοφιλές για μονόπετρα δαχτυλίδια με διαμάντι, καθώς προσδίδει στην πέτρατη μεγαλύτερη λάμψη. Ταιριάζει σε όλους τους τύπους χεριών και δακτύλων, ενώ η λάμψη του υπερισχύει άλλων κοσμημάτων, κάνοντάς το μονόπετρο ένα statement δαχτυλίδι.

Princess Cut

Το princess cut είναι τετράγωνη κοπή και εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά τη δεκαετία του 1970. Θεωρείται μια πιο μοντέρνα έκδοση του round cut και γι’ αυτό συνήθως απευθύνεται σε γυναίκες πιο προτιμούν τα πιο σύγχρονα designs. Όπως και ένα στρογγυλό διαμάντι έτσι και το τετράγωνο έχει μεγάλο αριθμό πλευρών και συνεπώς έντονη λάμψη. Ένα princess cut μονόπετρο δαχτυλίδι κολακεύει όλους τους τύπους χεριών και δακτύλων και δείχνει αριστοκρατικό σε όλα τα μεγέθη και καράτια.

Emerald Cut

Γεωμετρικό και κομψό, το emerald cut έχει παραλληλόγραμμο σχήμα και είναι ιδανικό για να τονίσει το χρώμα και την καθαρότητα ενός διαμαντιού. Συνήθως οι παραλληλόγραμμες πέτρες τοποθετούνται σε λεπτή βέργα και δείχνουν τα δάκτυλα πιο μακριά και λεπτά. Παρ’ όλο που τα emerald cut δαχτυλίδια θεωρούνται vintage design, τα τελευταία χρόνια προτιμώνται από πολλές γυναίκες.

Marquise Cut

Οβάλ με μυτερές κορυφές, το marquise cut είναι ο ορισμός του σύγχρονου design στα μονόπετρα δαχτυλίδια ενώ δείχνει το διαμάντι μεγαλύτερο σε μέγεθος. Μακρόστενο και λεπτεπίλεπτο, μακραίνει το δάκτυλο και προσφέρει μια αριστοκρατική νότα στο μονόπετρο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το σχήμα αυτό έχει τις ρίζες του στον 18ο αιώνα, και έχει πάρει το όνομά του από τον τίτλο του ‘Μαρκησίου’.

Oval Cut

Αν και μοιάζει αρκετά με το στρογγυλό, το οβάλ σχήμα, απευθύνεται σε όσους προτιμούν μία πιο μοντέρνα έκδοση ενός κλασικού σχεδίου. Ταιριάζει και κολακεύει όλους τους τύπους χεριών και δακτύλων. Οι πέτρες που είναι κομμένες σε οβάλ σχήμα τείνουν να δίνουν την εντύπωση πως είναι ελαφρώς μεγαλύτερες απ’ ότι στην πραγματικότητα εξαιτίας της μακρόστενης φύσης τους.

Pear Shaped

Μία μίξη μεταξύ round και marquise cuts, τα pear shaped διαμάντια σχηματίζουν ένα δάκρυ. Θεωρείται vintage σχέδιο καθώς εμφανίστηκε για πρώτη φορά περίπου το 1450. Εάν ψάχνετε ένα σαγηνευτικό και μοναδικό μονόπετρο δαχτυλίδι με απαράμιλλη λάμψη και φλόγα, μπορούμε να σας πούμε με βεβαιότητα πως το συγκεκριμένο δε θα σας απογοητεύσει. Ιδανικό για τις γυναίκες που θέλουν να δείχνουν τα δάκτυλά τους πιο μακριά.

Cushion Cut

Τετράγωνο με στρογγυλές γωνίες, το cushion cut θεωρείται ο ορισμός του vintage design, καθώς προϋπήρχε του round cut και θεωρούνταν το πιο περιζήτητο σχήμα διαμαντιού στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι ιδανικό σχέδιο για γυναίκες που αναζητούν μια vintage αίσθηση και ταιριάζει ιδιαίτερα σε πιο φαρδιά δάκτυλα.

Επιλογή μετάλλου

Η επιλογή του μετάλλου για ένα μονόπετρο δαχτυλίδι είναι ίσως όσο σημαντική όσο και η πέτρα του, ενώ εξαρτάται κυρίως από το στυλ και τα χρώματα που προτιμά η κάθε γυναίκα. Υπάρχουν 2 είδη μετάλλων που χρησιμοποιούνται για τα μονόπετρα, η πλατίνα και ο χρυσός.

Μονόπετρο από πλατίνα

Η πλατίνα είναι ένα λευκό μέταλλο που αναδεικνύει τη λάμψη και τη φλόγα ενός διαμαντιού. Συγκριτικά με το χρυσό, η πλατίνα είναι 5 φορές πιο σπάνιο και καθαρό μέταλλο ειδικά όταν χρησιμοποιείται στη χρυσοχοΐα. Είναι συνήθης επιλογή στα μονόπετρα δαχτυλίδια για έναν πολύ απλό λόγο: αντέχει στο χρόνο και στις αντιξοότητες της καθημερινότητας. Συνιστάται για γυναίκες οι οποίες ζουν μια ενεργητική ζωή και χρησιμοποιούν πολύ τα χέρια τους καθώς δεν κάνει εύκολα σημάδια και γρατζουνιές. Επίσης, είναι εκ φύσεως αντι-αλλεργικό, ιδανικό για ανθρώπους με ευαίσθητο δέρμα.  

Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους ψάχνουν ένα λευκό, ανθεκτικό μέταλλο που θα διαρκέσει στο χρόνο.

Μονόπετρο από χρυσό

Ο χρυσός είναι η πιο συνήθης επιλογή μετάλλουστη χρυσοχοΐα. Οι επιλογές ως προς το χρυσό είναι πολλές και ως προς το χρώμα αλλά και ως προς την ποιότητα, καθιστώντας το ως ένα από τα πιο πολύπλευρα και ευέλικτα μέταλλα.  

Ως προς την καθαρότητά του, ο χρυσός μετριέται σε καράτια, και κάθε καράτι χωρίζεται σε 24 μέρη. Ο 100% καθαρός χρυσός είναι 24 καράτια καθώς και τα 24 κομμάτια κάθε καρατίου είναι αποκλειστικά χρυσός. Παρ’ όλα αυτά, ο χρυσός 24 καρατίων είναι πολύ μαλακός για να χρησιμοποιηθεί στην χρυσοχοΐα, συνεπώς αναμιγνύεται με άλλα μέταλλα, όπως χαλκό, ασήμι και νίκελ, ώστε να γίνει πιο σκληρός και ανθεκτικός. 

Στην αγορά θα βρείτε διαθέσιμο χρυσό:
Για ένα καλής ποιότητας μονόπετρο συνήθως χρησιμοποιείται χρυσός 18Κ.  

Ως προς το χρώμα, υπάρχουν 3 επιλογές:

Επιλογή δεσίματος & σκελετού

Tο δέσιμο ενός μονόπετρου αφορά τον τρόπο με τον οποίο η πέτρα τοποθετείται πάνω στο σκελετό του δαχτυλιδιού και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το στυλ του κοσμήματος. Υπάρχουν διάφορα είδη δεσίματος, όμως τα πιο δημοφιλή είναι: solitaire, halo, three stone, prong, bead, pavé, channel, bezel και cathedral.

Solitaire

Θεωρείται το δημοφιλέστερο δέσιμο για μονόπετρα δαχτυλίδια και είναι ιδανικό για να αναδειχθεί η κεντρική πέτρα. Ταιριάζει καλύτερα με round cut διαμάντια (στρογγυλά), όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε σχήμα και πέτρα.

δαχτυλιδι με διαμαντια γυρω γυρω

Το βασικό χαρακτηριστικό του δεσίματος αυτού είναι μια κεντρική πέτρα η οποία περιβάλλεται από ένα σκελετό με μικρότερα διαμάντια γύρω γύρω.  Πολλές γυναίκες προτιμούν το στυλ αυτό καθώς μεγιστοποιεί τη λάμψη της κεντρικής πέτρας και κάνει το μονόπετρο να φαίνεται μεγαλύτερο.

Three Stone

Τρείς πέτρες δεμένες σε απόλυτη αρμονία και ισορροπία. Ιδανικό δέσιμο και στυλ για στρογγυλές πέτρες, ταιριάζει ιδιαίτερα σε δαχτυλίδια με ένα μεγαλύτερο διαμάντι στο κέντρο και δύο μικρότερα διαμάντια ή ζαφείρια στα πλάγια.

Prong

Ακόμα ένα δημοφιλές δέσιμο για μονόπετρα δαχτυλίδια, το prong αποτελείται από μικρά καρφάκια τα οποία κρατάνε στο κέντρο την πέτρα, την ανασηκώνουν ελαφρώς, και επιτρέπουν το φως να περάσει στο εσωτερικό της ώστε να δημιουργηθούν αντανακλάσεις. Μεγιστοποιεί τη λάμψη και τη φλόγα του διαμαντιού.

Bead

Παρόμοιο με το prong δέσιμο, το bead αποτελείται από μικρά καρφάκια που στερεώνουν στην πέτρα στο κέντρο, ενώ στη βέργα του μονόπετρου τοποθετούνται μικρότερα διαμάντια τα οποία αντανακλούν το φως και μεγιστοποιούντη λάμψη.

Pavé

Το pavé είναιένας τύπος δεσίματος bead με τη διαφορά πως οι μικρότερες πέτρες που τοποθετούνται στη βέργα είναι καρφωμένες τόσο κοντά η μία στην άλλη με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να μην είναι ευδιάκριτο το μέταλλο ενδιάμεσα.

Channel

Το δέσιμο αυτό είναι παρεμφερές με το solitaire, με τη διαφορά πως μικρότερες πέτρες τοποθετούνται στη μέση της βέργας του δαχτυλιδιού, με το μέταλλο να είναι ευδιάκριτο στις εξωτερικές πλευρές.

Bezel

Ιδιαίτερα δημοφιλές για βέρες με διαμάντια. Δαχτυλίδια με δέσιμο bezel είναι φτιαγμένα με περισσότερο μέταλλο τοοποίο επιτρέπει μόνο στο πάνω μέρος της πέτρας να φαίνεται, καθώς την καλύπτει περιμετρικά και στο κάτω μέρος.  

Cathedral

Στο δέσιμο cathedral, τα δύο μέταλλα που στηρίζουν την κεντρική πέτρα ανεβαίνουν ψηλότερα από την βέργα σχηματίζοντας μια αψίδα και θυμίζοντας καθεδρικό ναό. Αποτελεί μια πιο κλασική, παραδοσιακή και κομψή επιλογή.
Στο κατάστημά μας μπορείτε να βρείτε διάφορα σχέδια μονόπετρων δαχτυλιδιών αλλά και να συμβουλευθείτε τους ειδικούς μας ως προς το τι θα ταίριαζε περισσότερο σε κάθε τύπο γυναίκας.  

Χρήσιμοι οδηγοί

Έχετε ερωτήσεις?

Μιλήστε με έναν ειδικό
Email Us
or
Call 6945106040
Logo Κοσμήματα Κηφισιά Κοσμηματοπωλείο ΓεωργαντάςLogo Κοσμήματα Κηφισιά Κοσμηματοπωλείο ΓεωργαντάςΕπισκεφτείτε μας
κοσμήματα κηφισιά Γεωργαντάς